Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Za vse navedena države velja, da sta karantena in zdravljenje samoplačniška. Ker v navedenih državah poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. Negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo postaja standard.

Turčija

A) Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v državi morajo od 29.12.2020 vsi, ki v Turčijo vstopajo z namenom obiska, bivanja ali tranzitiranja, predložiti negativen PCR test za COVID-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur. V kolikor potnik testa ne izkaže, sledi obvezna 7 dnevna karantena, po kateri se obvezen test ponovi. Potniki, ki potujejo z letalskim ali pomorskim prevoznikom v Turčijo ali pa so v tranzitu, bodo morali predložiti negativen test, drugače na letalo, oz. ladjo ne bodo vkrcani.

B) Poleg veljavnega PCR testa je treba s 15. marcem 2021 pred vstopom v Turčijo znotraj 72ur pred potovanjem izpolniti še poseben obrazec na spletni strani Ministrstva za zdravje: register.health.gov.tr Z izpolnitvijo obrazca bo potnik prejel posebno HES kodo, ki jo bo uporabljal med potovanjem in nastanitvijo v Turčiji. Koraki so torej sledeči:

1. Potnik znotraj 72 ur pred potovanjem izpolni spletni obrazec;

2. Izpolnjen obrazec natisne ali si ga naloži na svojo mobilno napravo;

3. Izpolnjen obrazec, ki je natisnjen ali na mobilni napravi, pokaže osebju letalske družbe na letališču;

4. Potniki, ki slučajno obrazca ne bi uspeli izpolniti do časa potovanja, ga bodo lahko izpolnili pred vkrcanjem na letalo.

V primeru težav lahko potniki kontaktirajo svojo letalsko družbo

C) S 1. marcem turška vlada uveljavlja nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa COVID 19 z imenom " kontrolirana normalizacija". Kot v večini držav, se epidemiološke slika slabša, najverjetneje zaradi nove angleške in južnoafriške različice virusa. Ukrepi so namenjeni varovanju javnega zdravja, preprečevanju nadaljnjega širjenja virusa, obvladovanju epidemije in ponovnemu odprtju gospodarskih in šolskih dejavnosti. Ukrepi veljajo do preklica in se razlikujejo po turških provincah glede na epidemiološko sliko.

Province v Turčiji so zaradi tveganja COVID-19 razdeljene na štiri stopnje: nizko, srednje, visoko in zelo visoko. Zemljevid Turčije, ki prikazuje te stopnje, je na voljo na spletni strani Ministrstvu za zdravje https://covid19.saglik.gov.tr/ . Informacije se bodo redno posodabljale in pred potovanjem preverite stanje v provinci, kamor potujete.

Nošenje mask je na prostem obvezno ves čas po celotni Turčiji. To vključuje, vendar ni omejeno na, vsa javna mesta, vključno z ulicami, stranskimi ulicami, parki, vrtovi, prostori za piknike, trgi in taxiji in sredstvi javnega prevoza. Maske so obvezne tudi v vseh trgovinah, restavracijah in pri frizerjih.

Kajenje na odprtih površinah (ulicah, avenijah in drugih odprtih javnih površinah) je prepovedano.

Nakupovalni centri, trgi, restavracije in frizerji so ves teden odprti od 10. do 20. ure, z izjemo območij z zelo visokim tveganjem, pa so restavracije in kavarne odprte od 7. do 19. ure, z dovoljeno 50% zasedenostjo. Po 19. uri in na območjih z zelo visokim tveganjem bodo restavracije nudile samo storitve dostave na dom.

Bazeni in nogometna igrišča bodo na območjih z nizkim in srednje velikim tveganjem odprti od 9. do 19. ure. Na območjih z visokim in zelo visokim tveganjem ostajajo zaprti.

Od 1. decembra turški državljani in prebivalci za vstop v nakupovalna središča potrebujejo kode HES.

Tisti, ki ne upoštevajo omejitev COVID-19, se lahko kaznuje z globo 900 TL.

Za aktualne informacije spremljajte lokalne medije.

Policijska ura

Policijska ura čez noč po vsej državi velja od 21. ure do 5. ure zjutraj. Za območja z visokim in zelo visokim tveganjem policijska ura traja tudi od sobote ob 21. uri do ponedeljka do 5. ure zjutraj.

Na območjih z visokim in zelo visokim tveganjem ostajajo policijske ure za starejše od 65 let ali mlajše od 20 let:

Če ste imetnik dovoljenja za prebivanje, starejši od 65 let, greste lahko ven samo med 10. in 14. uro, razen če greste na delo.

Če ste imetnik dovoljenja za prebivanje, rojen po 1. januarju 2001, lahko zapustite dom samo med 14. in 18. uro, razen če greste na delo. Poleg tega na območjih z visokim in zelo visokim tveganjem osebe, starejše od 65 let in mlajše od 20 let, ne smejo uporabljati javnega prevoza.

Te omejitve ne veljajo za tiste, ki so v Turčiji zaradi turizma.

D) Oblasti lahko te ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

E) Letališča v državi so odprta. Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom in Armenijo, so odprte. Občasno so motene letalske povezave z Irakom in Libanonom.

Slovenskim državljanom, ki se s ali preko turških letališč vračajo v Slovenijo, pri tem pa letijo na letališča v okoliških državah, močno priporočamo, da aktualne pogoje tranzita preko npr. Avstrije ali Nemčije, preverijo pri veleposlaništvih RS v teh državah.

Priporočamo tudi, da pred morebitnim odhodom v Turčijo aktualne vstopne pogoje preverite tudi na veleposlaništvu Turčije v Ljubljani in spletni strani letalskega prevoznika.

 

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vstop in izstop iz države tujcem do 01.12.2020 ni mogoč, razen za imetnike dovoljenj za prebivanje. V primeru izjem, je potrebno zaprositi za vizum na veleposlaništvu Azerbajdžana, ki presodi, ali je izjema upravičena z izdajo, oz. zavrnitvijo vizuma. Vse izjeme morajo pri vstopu v državo predložiti negativni test. V kolikor zdravstveno osebje na meji simptome pri potniku zazna, mu je odrejena 14 dnevna karantena. COVID test je potrebno opraviti tudi ob izstopu iz države.

Mejni prehodi na kopnem so zaprti za potniški promet.

Libanon

Od ponedeljka, 11. januarja 2021, bodo morali vsi potniki v Libanon ob prihodu opraviti PCR test na mednarodnem letališču v Bejrutu in nato oditi za en teden v karanteno. V hotelu, ki ga je odobrila vlada Libanona, morate biti v karanteni 48 ur, dokler ne dobite rezultatov letališkega testa. Avtobusi bodo potnike prevažali z letališča do hotelov. Za vkrcanje na let v Libanon morate imeti predplačniško rezervacijo v enem od teh hotelov. Več informacij je na voljo na tej povezavi https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS

Ko prejmete rezultat letališkega testa, če je negativen, se lahko preselite v svojo nastanitev. Preden ponovno opravite test PCR (za katerega se morate dogovoriti sami) teden dni po prihodu, morate v svoji nastanitvi nadaljevati karanteno. Če sta oba testa negativna, lahko zapustite karanteno.

Vrhovni svet za obrambo je odredil popolno zaprtje države od četrtka 14. januarja od 5. ure zjutraj do ponedeljka 25. januarja in razglasil izredne zdravstvene razmere. Libanonci zato v tem obdobju načeloma ne bodo smeti zapuščati svojih domov.

Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do velikega povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.

Vstop za potnike je mogoč preko vseh mednarodnih letališč. Zahtevan negativen test, ki na področju Iraka ne sme biti starejši od 72 ur, v regiji Kurdistan pa test ne sme biti starejši od 48 ur. Kopenske meje so zaprte, razen za tovorni promet in nekatere druge gospodarske dejavnosti.

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Posebnih omejitev ni, vstop je prost, vedno več letalskih družb pa zahteva negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo ne glede ali potujete v ali iz države.