Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

 Turčija

V Turčiji so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Z novim odlokom s 16.3. se zapirajo gledališča, bari, kinodvorane, otroška igrišča, restavracije, poročne in druge dvorane.

Turčija je  18.3.2020 ob polnoči zaprla kopenske meje z Bolgarijo in kopenske ter morske z Grčijo za potniški promet.  Cestna mejna prehoda Pazarkule in Ipsala ter železniški Uzunkopru so tako zaprti na meji z Grčijo, z Bolgarijo pa Derekoy, Hamzabeyli and Kapikule.

Meje z Iranom, Irakom so prav tako zaprte za potniški promet.
 
Zaprt je kopenski mejni prehod Sarp z Gruzijo. Ostala dva Turkgozu/Vale, Aktas/Kartsakhi zaenkrat ostajata odprta.

Ovir za transportni promet na turških mejnih prehodih zaenkrat ni.

Nacionalni letalski prevoznik Turlish Airlines  je ukinil letalske povezave s Kitajsko, Iranom, Irakom, Južno Korejo, Saudovo Arabijo, Italijo in Azerbajdžanom. Ukinjajo so tudi letalske povezave z Nemčijo, Belgijo, Francijo, Nizozemsko, Španijo, Dansko, Švedsko, Norveško in Avstrijo. Ažurne informacije o omejitvah letov se nahajajo na: https://www.turkishairlines.com/en-int/announcements/coronavirus-outbreak/cancelled-flights/

Poostreni ukrepi veljajo na mednarodnem letališču Istanbul. Turške oblasti napovedujejo, da bodo vse potnike, razen turških državljanov, ki so se nahajali  v zadnjih 14 dnevih iz Kitajskem, Iranu, Iraku, Italiji ali Južni Koreji, obravnavali po klasifikaciji ICAO kot INAD potnike, kar pomeni, da jim bodo zavrnili vstop na turško ozemlje ali jih zadržali v zdravstveni karanteni.

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Zaprta so gledališča in koncertne dvorane in izobraževalne ustanove.

Vstop v mesti Baku in Sumgayit ter regijo Absheron bo omejen med 19-29/03.

Azerbajdžan je za obdobje 45 dni prekinil izdajo vizumov ob prihodu na letališča in elektronskih vizumov.

Zaprti sta meji z Gruzijo in Iranom.

S 15. marcem  so Azerbaijan Airlines začasno prekinile lete v Pariz, Berlin, Nursultan, Aktau in  Almaty. Prekinjajo se tudi povezave s Turčijo.

Prekinjena so potovanja  med Azerbajdžanom in Rusijo.

Libanon

V Libanonu so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Razglasitev izrednih sanitarnih razmer z 18.3. za 15 dni, kar pomeni zaprtje vseh ne nujnih dejavnosti in javnih zborovanj in obvezno zadrževanje doma v izolaciji.

Mednarodno letališče Bejrut in vsa vstopna mesta (zrak, morje in kopno) bodo zaprta od srede, 18. marca, do najmanj nedelje, 29. marca 2020, ob polnoči. Osebe, izključene iz tega ukrepa: člani UNIFIL-a, člani diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij, osebe, ki delajo na morskem bloku št. 4, ki se nahaja v središču izključne ekonomske cone (izključna ekonomska cona), in letalski tovor Blago lahko torej še vedno vstopi v Libanon.

Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Zaprtje celotne meje s Turčijo  Iranom in Kuvajtom s 16. marcem ter prepoved potovanja v in iz Kitajske, Japonske, Južne Koreje, Tajske, Singapurja, Italije, Bahrajna, Francije in Španije, z izjemo diplomatskih delegacij.  

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Kopenske meje z Iranom, Pakistanom, Tadžikistanom in Turkmenistanom so zaprte.