Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Turčija

V državi so v vseh 81 provincah potrdili prisotnost virusa COVID-19 in z zadnjih dneh uradno beležijo približno 1200 okužb dnevno. S 1. junijem se je začelo postopno sproščanje ukrepov. Odprle so se plaže, parki, vrtovi, avtošole, restavracije, bari, muzeji, bazeni in spaji.

V zaprtih prostorih, kot  so npr. letališča in trgovine, na letalih, trajektih in drugih sredstvih javnega prevoza, kot so npr. taxiji in podzemna železnica, ter na mestih, kjer se zbira večje število ljudi, je obvezna uporaba zaščitnih mask. Njihova uporaba je obvezna  povsod izven doma v vseh večjih mestih, tako da priporočamo, da jo nosite povsod, saj se število mest, ki to zahtevajo, širi.  

Oblasti lahko te  ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

Če ste starejši od 65 let, potrebujete  potovalno dovoljenje in morate ostati na svoji ciljni destinaciji najmanj 30 dni, razen če potujete na mednarodni let. Osebe, mlajše od 18 let, ne potrebujejo več dovoljenja za potovanje v istem mestu ali za potovanje v medmestnem prometu. Na potovanju pa jih mora spremljati starš ali skrbnik, star manj kot 65 let.

Še vedno je veljavi policijska ura za starejše od 65 let, osebe, rojene po 1. januarju 2002 in tiste, ki imajo kronično zdravstveno stanje, z naslednjimi izjemami:

1) Odrasli, starejši od 65 let, se lahko gibajo zunaj, med 10. in 20. uro dnevno.

2) Osebe, mlajše od 18 let, so lahko zuanj kadar koli, vendar jih mora spremljati starš ali skrbnik.

V Turčijo je od 12.6. zopet dovoljen vstop tujim, torej tudi slovenskim državljanom. Ob prihodu v Turčijo, bodo vsi potniki zdravstveno pregledani zaradi morebitne okužbe s Covid-19. Tisti, ki bodo kazali znake okužbe, bodo poslani v zdravstveno ustanovo na zdravljenje ali jim bo odrejena karantena. Priporočamo, da si pred morebitnim potovanjem priskrbite zdravstveno zavarovanje, ki krije tudi stroške zdravljenja zaradi Covid-19.

Letališča v državi se odpirajo za mednarodni promet.

Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom, naj bi bile odprte. 

Slovenskim državljanom, ki se s ali preko turških letališč vračajo v Slovenijo, pri tem pa letijo na letališča v okoliških državah, močno priporočamo, da aktualne pogoje tranzita preko npr. Avstrije ali Nemčije, preverijo pri veleposlaništvih RS v teh državah. Zaenkrat npr. Turkish Airlines zahteva dokazilo o tranzitu iz teh držav v Slovenijo, npr. v obliki vozovnice za letalo, avtobus ali vlak. Izjava, da se boste vrnili z avtomobilom ne zadošča. Pred povratkom v Slovenijo se torej pri vašem letalskem prevozniku pozanimajte pod kakšnimi pogoji vam bodo dovolili vkrcanje. Zgolj kupljena letalska vozovnica namreč lahko ne zadošča za vkrcanje. 

Priporočamo tudi, da pred morebitnim odhodom v Turčijo aktualne vstopne pogoje preverite  tudi na veleposlaništvu Turčije v Ljubljani. 

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask.

Letalski potniški promet v in iz države je do 1. avgusta začasno prekinjen. Vsi prišleki v državo, ne glede na nacionalnost ali državo od koder so prišli, so poslani v 14 dnevno karanteno. Azerbajdžan je začasno prekinil izdajo vizumov ob prihodu na letališča in elektronskih vizumov. Vse kopenske meje so do nadaljnjega zaprte za potniški promet.

Na podlagi epidemioloških razmer in priporočil Svetovne zdravstvene organizacije je rok posebnega karantenskega režima v državi podaljšan do 15. junija.

 

Libanon

V Libanonu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Mednarodno letališče Bejrut in vsa vstopna mesta (zrak, morje in kopno) so zaprta. Osebe, izključene iz tega ukrepa: člani UNIFIL-a, člani diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij, osebe, ki delajo na morskem bloku št. 4, ki se nahaja v središču izključne ekonomske cone (izključna ekonomska cona), in letalski tovor. Letališče v Bejrutu bo predvidoma začelo delovati v začetku julija, v kolikor bodo to dopuščale razmere.

Vsi mejni prehodi s Sirijo so zaprti za potniški promet.

Izredne sanitarne razmere so bile sicer podaljšane do 5. julija, v javnosti je obvezno nošenje zaščitnih mask, vendar se je obenem že začelo pet fazno sproščanje ukrepov, pri čemer se je zadnja faza začela 8. junija.

S 1.6. je bila policijska ura skrajšana od polnoči do 5h zjutraj, velika večina trgovin in podjetij se bo lahko odprla, razen kinodvoran, otroških igrišč, muzejev in igralnice Casino du Liban. Restavracije bodo lahko odprle 50% svojih kapacitet od 5h do polnoči.

Zaprte ostajajo športne dvorane, nočni klubi, zabaviščni parki, javni parki in vrtovi, video igralnice, kinodvorane, gledališča in prostori za večja zborovanja.

 

Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.  

Vsa iraška letališča so zaprta za mednarodni potniški promet.

Za potniški promet so zaprte kopenske meje s Turčijo, Iranom in Kuvajtom. Vstop tujcem, ki prihajajo iz držav, ki jih je močneje prizadel COVID-19, je prepovedan.

 

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Kopenske meje z Iranom, Pakistanom, Tadžikistanom in Turkmenistanom so, razen občasnih izjem za vračanje Afganistancev v Afganistan in repatriacijo državljanov sosednjih držav, zaprte. Gibanje po državi je zaradi COVID-19 dodatno omejeno.