Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Za vse navedena države velja, da sta karantena in zdravljenje samoplačniška. Ker v navedenih državah poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. Negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo postaja standard.

 

Turčija

A) Z 01.06.2021 je prišlo do spremembe pri vstopu v državo. Nabor dokazil, ki omogočajo vstop se razširja in s tem potnikom olajša potovanje. Za slovenske državljane velja, da lahko za vstop v Turčijo predložijo naslednja potrdila : 

- Potrdilo o drugem cepljenju, ki je starejše od 14 dni.  

- Potrdilo o prebolelosti COVID 19, ki ni starejše od 6 mesecev. 

- PCR test, ki ni starejši od 72 ur, za potnike, ki so dopolnili 6. leto starosti.  

- Hitri test, ki ni starejši od 48ur.

Izjema so potniki, ki prihajao iz Afganistana, Bangladeša, Brazilije, Južno Afriške Republike, Indije, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Združenega Kraljestva, Irana, Egipta in Singapurja. Ti potniki lahko v Turčijo vstopijo le na podlagi negativnega PCR testa, ki ni starejši od 72 ur.

B) S 15. marcem 2021 je pred vstopom v Turčijo znotraj 72ur pred potovanjem treba izpolniti še poseben obrazec na spletni strani Ministrstva za zdravje: https://register.health.gov.tr/ Z izpolnitvijo obrazca bo potnik prejel posebno HES kodo, ki jo bo uporabljal med potovanjem in nastanitvijo v Turčiji. Koraki so torej sledeči:

1. Potnik znotraj 72 ur pred potovanjem izpolni spletni obrazec;

2. Izpolnjen obrazec natisne ali si ga naloži na svojo mobilno napravo;

3. Izpolnjen obrazec, ki je natisnjen ali na mobilni napravi, pokaže osebju letalske družbe na letališču;

4. Potniki, ki slučajno obrazca ne bi uspeli izpolniti do časa potovanja, ga bodo lahko izpolnili pred vkrcanjem na letalo.

V primeru težav lahko potniki kontaktirajo svojo letalsko družbo

C) Nošenje mask je na prostem obvezno ves čas po celotni Turčiji. To vključuje, vendar ni omejeno na, vsa javna mesta, vključno z ulicami, stranskimi ulicami, parki, vrtovi, prostori za piknike, trgi in taxiji in sredstvi javnega prevoza. Maske so obvezne tudi v vseh trgovinah, restavracijah in pri frizerjih. Kajenje na odprtih površinah (ulicah, avenijah in drugih odprtih javnih površinah) je prepovedano.

Od 1. decembra turški državljani in prebivalci za vstop v nakupovalna središča potrebujejo kode HES.

Tisti, ki ne upoštevajo omejitev COVID-19, se lahko kaznuje z globo 900 TL.

Policijska ura

Policijska ura ostaja od 22:00 ure vsako soboto do 05:00 ure vsak ponedeljek, razen za izjeme, ki pa so zelo široko opredeljene. Za turiste omejitev ni.

Omejitev javnega življenja in prepoved zbiranja ljudi 

Zaprte ostajajo le glasbene koncertne dvorane in nočno življenje. Ostale socialne, kulturne, izobraževalne in gospodarske institucije delujejo v skladu s predpisanimi ukrepi o zmanjšanju kapacitet udeležencev in nošenju zaščitnih mask.  

Restavracije, gostilne, bari ipd so odprti do 21:00 ure, med policijsko uro je dovoljena dostava.  

D) Oblasti lahko te ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

E) Letališča v državi so odprta. Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom in Armenijo, so odprte. Občasno so motene letalske povezave z Irakom in Libanonom.

Slovenskim državljanom, ki se s ali preko turških letališč vračajo v Slovenijo, pri tem pa letijo na letališča v okoliških državah, močno priporočamo, da aktualne pogoje tranzita preko npr. Avstrije ali Nemčije, preverijo pri veleposlaništvih RS v teh državah.

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vstop in izstop iz države tujcem do 01.12.2020 ni mogoč, razen za imetnike dovoljenj za prebivanje. V primeru izjem, je potrebno zaprositi za vizum na veleposlaništvu Azerbajdžana, ki presodi, ali je izjema upravičena z izdajo, oz. zavrnitvijo vizuma. Vse izjeme morajo pri vstopu v državo predložiti negativni test. V kolikor zdravstveno osebje na meji simptome pri potniku zazna, mu je odrejena 14 dnevna karantena. COVID test je potrebno opraviti tudi ob izstopu iz države.

Mejni prehodi na kopnem so zaprti za potniški promet.

Libanon

Od ponedeljka, 11. januarja 2021, bodo morali vsi potniki v Libanon ob prihodu opraviti PCR test na mednarodnem letališču v Bejrutu in nato oditi za en teden v karanteno. V hotelu, ki ga je odobrila vlada Libanona, morate biti v karanteni 48 ur, dokler ne dobite rezultatov letališkega testa. Avtobusi bodo potnike prevažali z letališča do hotelov. Za vkrcanje na let v Libanon morate imeti predplačniško rezervacijo v enem od teh hotelov. Več informacij je na voljo na tej povezavi https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS

Ko prejmete rezultat letališkega testa, če je negativen, se lahko preselite v svojo nastanitev. Preden ponovno opravite test PCR (za katerega se morate dogovoriti sami) teden dni po prihodu, morate v svoji nastanitvi nadaljevati karanteno. Če sta oba testa negativna, lahko zapustite karanteno.

Vrhovni svet za obrambo je odredil popolno zaprtje države od četrtka 14. januarja od 5. ure zjutraj do ponedeljka 25. januarja in razglasil izredne zdravstvene razmere. Libanonci zato v tem obdobju načeloma ne bodo smeti zapuščati svojih domov.

Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do velikega povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.

Vstop za potnike je mogoč preko vseh mednarodnih letališč. Zahtevan negativen test, ki na področju Iraka ne sme biti starejši od 72 ur, v regiji Kurdistan pa test ne sme biti starejši od 48 ur. Kopenske meje so zaprte, razen za tovorni promet in nekatere druge gospodarske dejavnosti.

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Posebnih omejitev ni, vstop je prost, vedno več letalskih družb pa zahteva negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo ne glede ali potujete v ali iz države.