Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Za vse navedena države velja, da sta karantena in zdravljenje samoplačniška. Ker v navedenih državah poslujejo različne prevozne in letalske druže, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj.

 

Turčija

V državi so v vseh 81 provincah potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Po objavi 2. vala okužb s COVID 19 se razmere ponovno  zaostrujejo.  Epicenter bolezni COVID- 19 postaja Istanbul.  

Uvedeno je obvezno nošenje zaščitnih mask v vseh 81 provincah, na vseh javnih in zasebnih površinah, brez izjem. Prepovedana so zborovanja, poroke, omejeno je dovoljeno število zbiranja oseb, tudi na javnih prevoznih sredstvih.

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike od petka 20.11.2020 ob 20:00 do preklica veljajo naslednji dodatni ukrepi.

1) Popolno zaprtje šol, športnih aktivnosti, kinodvoran, kavarn, čajnic, poročnih dvoran in podobnih objektov množičnega druženja. Delno omejen odpiralni čas trgovin, frizerskih, kozmetičnih salovno in restavracij je od 08 ure zjutraj do 20 ure zvečer. Restavracije bodo omejene le na paketno dostavo, brez strežbe.

2) Med delovnikom je uvedena policijska ura za starostno kategorijo do 20 in nad 65 let, ki se sme nahajati le v okraju prijavljenega bivališča, razen izjem, vezanih na opravljanje zaposlitve:

- mlajšim od 20 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 13:00 ure do 16:00 ure

-starejšim od 65 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 10:00 ure do 13 :00 ure.

3) Med vikendi je uvedena policijska ura za vse od 22:00 ure do 08:00, razen izjem, vezanih na opravljanje zaposlitve.

-mlajšim od 20 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 13:00 ure do 16:00 ure,

-starejšim od 65 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 10:00 ure do 13 :00 ure.

4)Ukrepi veljajo le za državljane in rezidente, za turiste zaenkrat ni sprememb.

5) Oblasti lahko te  ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

 

V Turčijo je od 12.6. zopet dovoljen vstop tujim, torej tudi slovenskim državljanom. Ob prihodu v Turčijo, bodo vsi potniki zdravstveno pregledani zaradi morebitne okužbe s Covid-19. Tisti, ki bodo kazali znake okužbe, bodo poslani v zdravstveno ustanovo na zdravljenje ali jim bo odrejena karantena. Priporočamo, da si pred morebitnim potovanjem priskrbite zdravstveno zavarovanje, ki krije tudi stroške zdravljenja zaradi Covid-19.

Letališča v državi so odprta. Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom in Armenijo, so odprte. Občasno so motene motene letalske povezave z Irakom in Libanonom. 

Slovenskim državljanom oz. potnikom, ki se iz Turčije vračajo v Slovenijo, bo odrejena karantena, razen v primeru predložitve negativnega testa, ki se ga lahko opravi na letališču v Istanbulu. 

Slovenskim državljanom, ki se s ali preko turških letališč vračajo v Slovenijo, pri tem pa letijo na letališča v okoliških državah, močno priporočamo, da aktualne pogoje tranzita preko npr. Avstrije ali Nemčije, preverijo pri veleposlaništvih RS v teh državah. 

Priporočamo tudi, da pred morebitnim odhodom v Turčijo aktualne vstopne pogoje preverite  tudi na veleposlaništvu Turčije v Ljubljani. 

 

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vstop in izstop iz države tujcem do 01.12.2020 ni mogoč, razen za imetnike dovoljenj za prebivanje. V primeru izjem, je potrebno zaprositi za vizum na veleposlaništvu Azerbajdžana, ki presodi, ali je izjema upravičena z izdajo, oz. zavrnitvijo vizuma. Vse izjeme morajo pri vstopu v državo predložiti negativni test. V kolikor zdravstveno osebje na meji simptome pri potniku zazna, mu je odrejena 14 dnevna karantena. COVID test je potrebno opraviti tudi ob izstopu iz države.

 

Libanon

V Libanonu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, stanje se je v zadnjih tednih močno poslabšalo.

Mednarodno letališče obratuje. Zahteva se negativen test, ki ne sme biti starejši od 96 ur. Za potnike, ki pripotujejo iz iz Turčije, Egipta in celotnega afriškega kontinenta se ob prihodu, poleg omenjenega obveznega testa, odredi tudi dodatni test ob prihodu na letališče, ki mu sledi 48 urna karantena do izvida testa. Izjeme za opravljanje dodatnega testa na letališču so osebje UNIFIL, diplomatsko osebje ter otroci do 12. leta starosti.

 

Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do velikega povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.

Vstop za potnike je mogoč preko vseh mednarodnih letališč. Zahtevan negativen test, ki na področju Iraka ne sme biti starejši od 72 ur, v regiji Kurdistan pa test ne sme biti starejši od 48 ur. Kopenske meje so zaprte, razen za tovorni promet in nekatere druge gospodarske dejavnosti.

 

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Posebnih omejitev ni, vstop je prost.