Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Za vse navedena države velja, da sta karantena in zdravljenje samoplačniška. Ker v navedenih državah poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. Negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo postaja standard.

Turčija

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v državi morajo od 29.12.2020 vsi, ki v Turčijo vstopajo z namenom obiska, bivanja ali tranzitiranja, predložiti negativen PCR test za COVID-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur. V kolikor potnik testa ne izkaže, sledi obvezna 7 dnevna karantena, po kateri se obvezen test ponovi. Potniki, ki potujejo z letalskim ali pomorskim prevoznikom v Turčijo ali pa so v tranzitu, bodo morali predložiti negativen test, drugače na letalo, oz. ladjo ne bodo vkrcani. Ukrep  zaenkrat velja do 01.03.2021.

Uvedeno je obvezno nošenje zaščitnih mask v vseh 81 provincah, na vseh javnih in zasebnih površinah, brez izjem. Prepovedana so zborovanja, poroke, omejeno je dovoljeno število zbiranja oseb, tudi na javnih prevoznih sredstvih.

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike od petka 20.11.2020 ob 20:00 do preklica veljajo naslednji dodatni ukrepi.

1) Popolno zaprtje šol, športnih aktivnosti, kinodvoran, kavarn, čajnic, poročnih dvoran in podobnih objektov množičnega druženja. Delno omejen odpiralni čas trgovin, frizerskih, kozmetičnih salonov in restavracij je od 08 ure zjutraj do 20 ure zvečer. Restavracije bodo omejene le na paketno dostavo, brez strežbe.

2) Med delovnikom je uvedena policijska ura za starostno kategorijo do 20 in nad 65 let, ki se sme nahajati le v okraju prijavljenega bivališča, razen izjem, vezanih na opravljanje zaposlitve:

- mlajšim od 20 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 13:00 ure do 16:00 ure

-starejšim od 65 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 10:00 ure do 13 :00 ure.

3) Med vikendi je uvedena policijska ura za vse od 22:00 ure do 08:00, razen izjem, vezanih na opravljanje zaposlitve.

-mlajšim od 20 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 13:00 ure do 16:00 ure,

-starejšim od 65 let je dovoljeno nahajanje na prostem le od 10:00 ure do 13 :00 ure.

4)Ukrepi veljajo le za državljane in rezidente, za turiste zaenkrat ni sprememb.

5) Oblasti lahko te ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

Letališča v državi so odprta. Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom in Armenijo, so odprte. Občasno so motene letalske povezave z Irakom in Libanonom.

Slovenskim državljanom, ki se s ali preko turških letališč vračajo v Slovenijo, pri tem pa letijo na letališča v okoliških državah, močno priporočamo, da aktualne pogoje tranzita preko npr. Avstrije ali Nemčije, preverijo pri veleposlaništvih RS v teh državah.

Priporočamo tudi, da pred morebitnim odhodom v Turčijo aktualne vstopne pogoje preverite tudi na veleposlaništvu Turčije v Ljubljani in spletni strani letalskega prevoznika. 

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vstop in izstop iz države tujcem do 01.12.2020 ni mogoč, razen za imetnike dovoljenj za prebivanje. V primeru izjem, je potrebno zaprositi za vizum na veleposlaništvu Azerbajdžana, ki presodi, ali je izjema upravičena z izdajo, oz. zavrnitvijo vizuma. Vse izjeme morajo pri vstopu v državo predložiti negativni test. V kolikor zdravstveno osebje na meji simptome pri potniku zazna, mu je odrejena 14 dnevna karantena. COVID test je potrebno opraviti tudi ob izstopu iz države.

Mejni prehodi na kopnem so zaprti za potniški promet.

Libanon

Od ponedeljka, 11. januarja 2021, bodo morali vsi potniki v Libanon ob prihodu opraviti PCR test na mednarodnem letališču v Bejrutu in nato oditi za en teden v karanteno. V hotelu, ki ga je odobrila vlada Libanona, morate biti v karanteni 48 ur, dokler ne dobite rezultatov letališkega testa. Avtobusi bodo potnike prevažali z letališča do hotelov. Za vkrcanje na let v Libanon morate imeti predplačniško rezervacijo v enem od teh hotelov. Več informacij je na voljo na tej povezavi https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS   

Ko prejmete rezultat letališkega testa, če je negativen, se lahko preselite v svojo nastanitev. Preden ponovno opravite test PCR (za katerega se morate dogovoriti sami) teden dni po prihodu, morate v svoji nastanitvi nadaljevati karanteno. Če sta oba testa negativna, lahko zapustite karanteno.

Vrhovni svet za obrambo je  odredil popolno zaprtje države od četrtka 14. januarja od 5. ure zjutraj  do ponedeljka 25. januarja  in razglasil izredne zdravstvene razmere. Libanonci zato v tem obdobju načeloma ne bodo smeti zapuščati svojih domov.

Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do velikega povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.

Vstop za potnike je mogoč preko vseh mednarodnih letališč. Zahtevan negativen test, ki na področju Iraka ne sme biti starejši od 72 ur, v regiji Kurdistan pa test ne sme biti starejši od 48 ur. Kopenske meje so zaprte, razen za tovorni promet in nekatere druge gospodarske dejavnosti.

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Posebnih omejitev ni, vstop je prost, vedno več letalskih družb pa zahteva negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo ne glede ali potujete v ali iz države.