Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
30.06.2016  

Petindvajsetletna zgodba diplomacije, ki še nima konca

Petindvajset let je ravno pravšnje obdobje, ko se lahko tako država kot tudi posamezniki ozremo nazaj in ocenimo, kaj vse se je spremenilo, izboljšalo ali pa ostalo enako. Na prehojeno pot lahko vsekakor gledamo s ponosom. Slovenija in njena diplomacija sta po 25 letih ter vmesnih izzivih in prelomnicah zreli, samozavestni, prodorni, kreativni, inovativni. Ker smo taki tudi ljudje.
 
Če se ozremo nazaj na prehojeno pot od začetkov v letu 1990 do danes, lahko rečemo, da sta slovenska zunanja politika ter diplomacija sooblikovali rastoče ambicije in cilje slovenske države ter pomembno prispevali k njihovemu uresničevanju. Danes je Slovenija članica Evropske unije in Nata, za nami je vodenje OVSE, Evropske unije ter Sveta Evrope. Kot mlada država smo z odliko opravili svoj mandat v Varnostnem svetu OZN, že drugič uživamo zaupanje kot članica Sveta OZN za človekove pravice in smo članica Izvršnega odbora UNESCO.
 
S tem pa delo slovenske diplomacije še zdaleč ni končano. Zunanje ministrstvo je v letu 2015 veliko dela skupaj z vrsto partnerjev iz političnih, strokovnih in akademskih krogov, pa tudi z zainteresirano javnostjo vložilo v pripravo dveh novih strateških dokumentov slovenske zunanje politike - Deklaracije o zunanji politiki Republike Slovenije in Strategije zunanje politike Republike Slovenije. Oba sprejeta dokumenta predstavljata temeljno usmeritev za delo diplomacije v prihodnosti in bosta kot taka izboljšala in olajšala odzivanje Slovenije na aktualno dogajanje v mednarodnih odnosih.
 
V preteklih 25. letih se je v diplomaciji, zunanji politiki in širše nabralo veliko pozitivnih zgodb, ki so zbrane v spletni publikaciji Petindvajsetletna zgodba. V publikaciji boste na več kot 40 straneh našli poenostavljen potek razvoja na različnih področjih delovanja države. Vabimo vas, da si jih preberete in da hkrati obiščete spletno mesto www.slovenija25.si, kjer so zbrane najrazličnejše vsebine, povezane s 25 leti samostojnosti Slovenije.