Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
25.05.2016  

Premier dr. Cerar na Svetovnem humanitarnem vrhu izpostavil slovenska prizadevanja za krepitev človekove varnosti in pozval k univerzalnemu spoštovanju humanitarnih načel

Istanbul, 24. maj 2016 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je udeležil dvodnevnega Svetovnega humanitarnega vrha v Istanbulu. Kot je izpostavil na plenarnem zasedanju, je Slovenija že ves čas odločna podpornica načelnega, pravočasnega in učinkovitega odziva na humanitarne katastrofe oziroma krize. Ob tem je pojasnil, da Slovenija namenja približno deset odstotkov svoje bilateralne razvojne pomoči za humanitarne namene, ter je aktivna zlasti v preventivnih in podpornih iniciativah ter projektih na področju človekove varnosti in človekovih pravic, vključno s slovenskimi prizadevanji preko ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti.

Svetovni humanitarni vrh, ki je bil sklican na pobudo generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN) Ban Ki-Moona, je letos potekal prvič, in je združil predstavnike donatorjev in prejemnikov humanitarne pomoči na ravni predsednikov držav in vlad, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij, podjetij in strokovne javnosti, ki so skupaj naslovili osrednje izzive na področju humanitarne pomoči.  Vrha se je udeležil tudi kandidat za generalnega sekretarja OZN, bivši predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk.

Predsednik vlade dr. Cerar se je uvodoma udeležil zasedanja segmenta voditeljev, popoldne pa nastopil na plenarnem zasedanju, kjer je ob slovenskih prizadevanjih na področju humanitarne pomoči izpostavil tudi slovenska prizadevanja na področju razvojnega sodelovanja, saj je le tako mogoče doseči čim večji učinek pri polnem okrevanju oziroma obnovi prizadetih v krizah. »Naš humanitarni proračun je zrastel za tretjino v zadnjem letu, prav tako že nekaj let sto odstotno uresničujemo napovedane oziroma dane zaveze,« je pojasnil slovenski premier dr. Cerar. 

Pa vendar se Slovenija zaveda, da je treba storiti več, zato je tudi v celoti zavezana realizaciji Agende za človečnost, je dejal predsednik slovenske vlade ter pozval ostale voditelje, naj storijo enako. Agendo za človečnost je februarja letos predstavil generalni sekretar OZN Ban ki-Moon, v kateri je pozval k prenovi sistema zagotavljanja mednarodne humanitarne pomoči v svetu. Ta bi morala biti bolj osredotočena na zagotavljanje dolgoročnih potreb ljudi, ki so potrebni pomoči.  

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je ob zaključku dvodnevnega Svetovnega humanitarnega vrha v Istanbulu nastopil na okrogli mizi na visoki ravni na temo spoštovanja humanitarnih norm, ki varujejo človečnost. »Spoštovanje humanitarnih načel bi moralo postati univerzalno, pri čemer je upoštevanje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic temelj učinkovite humanitarne pomoči,« je poudaril slovenski premier. Slovenija odločno podpira temeljne odgovornosti Agende za človečnost in je v tem okviru tudi sprejela številne nacionalne zaveze, je dejal premier dr. Cerar ter izpostavil nadaljevanje promoviranja in zagovarjanja mednarodnega humanitarnega prava ter njegovega uresničevanja.