Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
12.10.2018  

Srečanje s častnimi konzuli RS v Turčiji

V soboto, 6. oktobra, je Izmiru potekalo srečanje veleposlaništva RS v Ankari s častnimi konzuli RS v Turčiji. Srečanja se je udeležilo sedem od devetih častnih konzulov, in sicer Başar Arıoğlu, generalni častni konzul v Istanbulu, Mazhar Izmiroğlu (Izmir), Sedat Peker (Antalya), Fatih Tosyalı (Hatay), Harun Hasyüncü (Kayseri), Ahmet Erdoğdu (Trabzon) in Seyhan Muratoğlu (Erzurum).

Veleposlanik Igor Jukič je zbranim predstavil razvoj bilateralnih odnosov med državama ter projekcijo za naprej. Posebej je izpostavil,  da je Turčija ena izmed treh držav s katerimi ima Slovenija sklenjeno strateško partnerstvo, ki predstavlja politično zavezo, ki jo je treba zapolniti s konkretnimi vsebinami. Gospodarska menjava med državama raste in je lani dosegla skoraj 1 mrd EUR.

Sledila je predstavitev aktualnih kazalcev slovenskega gospodarstva, srednjeročne napovedi in investicijske klime v Sloveniji. V razpravi so častni konzuli predstavili svoje izkušnje glede sodelovanja in poslovanja s Slovenijo ter načrte in predloge za prihodnje aktivnosti. Vsi častni konzuli so uspešni poslovneži, ki si v okviru zmožnosti prizadevajo za krepitev sodelovanja s Slovenijo ter za nudenje pomoči zainteresiranim slovenskim podjetjem.