Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
26.09.2018  

Izhodna poslovna delegacija GZS v Istanbulu

Istanbul, 25.9. - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Odborom za zunanje ekonomske odnose Turčije (DEIK) in VAN 25. septembra organiziralo obisk poslovne delegacije, osredotočene na področje medicine in zdravstvenega turizma. V slovenski delegaciji so bili predstavniki 10 slovenskih podjetij, na turški strani pa se je dogodka udeležilo približno 50 predstavnikov podjetij in institucij.

V uvodnem nastopu je gostitelj, sopredsedujoči SI-TR poslovnemu svetu Zahit Sağlık poudaril pomen dolgoletnega partnerstva med GSZ in DEIK v kontekstu gospodarskega sodelovanja med državama. Generalni ČK RS v Istanbulu Başar Arıoğlu je v uvodnem nagovoru spomnil, da je bil leta 1997 ustanovljen SI-TR poslovni svet, katerega poglavitni namen je okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Poudaril je pomen splošnih poslovnih delegacij, ki so organizirane ob visokih političnih obiskih, obenem pa izpostavil možnosti, ki jih nudijo sektorske delegacije.

Veleposlanik Igor Jukič je izpostavil dobre in prijateljske odnose med državama, ki jih lahko nadalje nadgradimo z okrepljenimi poslovnimi vezmi. Menjava med državama raste. Med državami JV Evrope beleži Slovenija najvišjo menjavo s Turčijo, ki znaša skoraj 1 mrd EUR.  Krepi se tudi sodelovanje na področju turizma, investicij, pomembne so tudi študijske izmenjave v okviru programa Erasmus+.

Sopredsedujoči SI-TR poslovnemu svetu Ante Milevoj in Matej Rogelj, oba GZS, sta predstavila poslovno in investicijsko okolje v Sloveniji ter na kratko predstavila sodelujoča podjetja na slovenski strani.

Uvodnim nagovorom in predstavitvi investicijskih in poslovnih priložnosti v Sloveniji so sledila B2B srečanja med prisotnimi podjetji.