Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
20.07.2018  

Obisk veleposlanika Jukiča v Eskişehirju, 10.7

Veleposlanik Igor Jukič je v torek, 10.7., na povabilo generalnega direktorja Knauf Insulation Turčije Emre Gürcana obiskal Eskişehir. Poleg obiska v omenjenem podjetju, se je srečal tudi z vodilnimi predstavniki Industrijske zbornice Eskişehirja. Posebej za to priložnost se je v Eskişehirju mudil tudi glavni direktor OEM Europe&CIS Knauf Insulation Tomaž Lanišek.

Proizvodna obrata Knauf Insulation v Škofji Loki in Eskişehirju sta tesno povezana.  Sta edina obrata v skupini Knauf za t.i. iglično linijo oz. proizvodnjo izolacijskega materiala. Poleg tega je v Škofji Loki globalni R&R center za nove materiale.

Industrijska zbornica ima 720 članov, od katerih jih je 130 izvozno aktivnih. V okviru zbornice delujejo tudi 4 grozdi, in sicer keramični, letalski, rudarski in grozd železniških sistemov. Delež izvoza visoko tehnoloških izdelkov v Eskişehirju znaša 15% (op. turško povprečje je 3,5%). Industrijska zbornica ima sedež v industrijski zoni, ki je največja in najbolj okolju prijazna tovrstna zona v Turčiji.

VP Jukič je v predstavitvi najprej na kratko predstavil gospodarsko sodelovanje med državama ter nekatere dosedanje uspešne zgodbe. Izpostavil je bližino pristanišča Gemlik in njihovega sodelovanja z Luko Koper, kar odpira nove priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Slovenija je s svojo geografsko strateško lego lahko vstopna točka za turška podjetja na trge EU.

Veleposlanik Jukič je prenesel vabilo Gospodarske zbornice Slovenije za obisk poslovne delegacije iz Eskişehirja v Ljubljani. Ob tej priložnosti bi potekala tudi B2B srečanja podjetij ter morebitne izmenjave dobrih praks.

Prisotne podjetnike so zanimale možnosti glede sodelovanja s start-upi v Sloveniji in razvojnimi institucijami, sodelovanja avtomobilske industrije, informacije glede železniškega sektorja ter informacije glede davkov, plač in investicijskih spodbud.