Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
11.05.2018  

Obeležitev 1. svetovnega dne čebel

Veleposlaništvo je v četrtek, 10.5., pripravilo manjši dogodek obeležitve 1. svetovnega dne čebel, in sicer medeni zajtrk v rezidenci veleposlanika.
Dogodka so se med drugim udeležili  visoki predstavniki turškega ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za kmetijstvo in živinorejo, turške čebelarske zveze in EU delegacije. Predstavniki ZN in FAO se kljub večkratnim pozivom na vabilo niso odzvali.

Veleposlanik Jukič je v nagovoru na kratko predstavil pot od pobude do razglasitve svetovnega dne čebel. Poudaril je pomen ohranitve čebel in ostalih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, ohranjanju biodiverzitete in doseganju ciljev v okviru Agende 2030. 
Zahvalil se je za turško podporo v procesu in pri tem posebej izpostavil dva dogodka, regionalno konferenco FAO, ki je potekala v Antalyi maja 2016, in kongres Apimodia, ki je potekal lani v Istanbulu. Obeh dogodkov se je udeležila tudi slovenska delegacija pod vodstvom ministra Židana.

Za medeni zajtrk smo gostom, poleg ostalega, ponudili več vrst slovenskega medu in marmelad z dodatkom medu, naravno limonado oslajeno z medom ter skutine palačinke z medom.

Ob koncu so gostje dobili tudi priložnostna darilca, majhne lončke slovenskega medu, ki smo jih opremili z logotipom svetovnega dne čebel.