Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
04.02.2011  

Župan İstanbula Kadir Topbaş sprejel veleposlanika dr. Jazbeca

İstanbul, 3.2.2011 – Včeraj je župan İstanbula Kadir Topbaş na vljudnostni obisk sprejel veleposlanika RS v Ankari dr. Milana Jazbeca. Veleposlanika sta na obisku spremljala Mateja Mrak Thorne, svetovalka na Veleposlaništvu RS v Ankari, in Boštjan Skalar, ekonomski svetnik v İstanbulu. Pogovor je potekal v zelo prijateljskem in sproščenem vzdušju.

Veleposlanik dr. Jazbec je župana Topbaşa seznanil s projektom Mednarodnega istanbulskega oglaševalskega festivala, ki bo potekal od 11. do 12.3.2011. Župan je obljubil svojo pomoč in podporo festivalu, na katerem bo slavnostni govornik.

Župan je bil seznanjen z načrtovanim obiskom PV RS Boruta Pahorja v Turčiji v začetku marca letos. Zagotovil je, da se bo skupaj s slovenskim PV udeležil poslovne konference.

Župan Topbaş in veleposlanik dr. Jazbec sta se pogovarjala o projektu Slovenska hiša v İstanbulu, ki bi bila središče poslovnih, kulturnih in turističnih srečevanj in prireditev. Istanbul ima 20 milijonov prebivalcev in ustvarja 45 odstotkov turškega družbenega proizvoda ter postaja eno izmed svetovnih gospodarskih, finančnih, kulturnih in turističnih  središč.

Župan Topbaş in veleposlanik dr. Jazbec sta se dogovorila za krepitev stikov med İstanbulom in slovensko prestolnico. Ob tej priložnosti je župan Ljubljano povabil v članstvo »United Cities and Local Governments«. Župan vodi to združenje in se bo prihodnji teden na to temo srečal z GS OZN Ban Ki Moonom.