Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
11.11.2015  

Zakonodajni referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Državni zbor RS je 4.11.2015 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bil še isti dan objavljen v Uradnem listu RS, št. 83/15. Za dan razpisa referenduma, s katerim začnejo teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo referenduma, je bil določen ponedeljek, 9.11.2015, splošno glasovanje na referendumu pa bo potekalo v nedeljo, 20.12.2015.


Vprašanje na referendumu, se glasi:
»Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D), ki ga je sprejel Državni zbor RS na seji dne 3. marca 2015?«.

Volišča bodo odprta na naslednjih predstavništvih:
Generalni konzulat RS v Celovcu, Generalni konzulat RS v Clevelandu, Generalni konzulat RS v Münchnu, Generalni konzulat RS v Trstu,  Generalni konzulat RS v Torontu, Veleposlaništvo RS na Dunaju, Veleposlaništvo RS v Atenah, Veleposlaništvo RS v Beogradu, Veleposlaništvo RS v Berlinu, Veleposlaništvo RS v Bernu, Veleposlaništvo RS v Bratislavi, Veleposlaništvo RS v Bruslju, Veleposlaništvo RS v Budimpešti, Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu, Veleposlaništvo RS v Canberri, Veleposlaništvo RS v Haagu, Veleposlaništvo RS v Kijevu, Veleposlaništvo RS v Kopenhagnu, Veleposlaništvo RS v Londonu, Veleposlaništvo RS v Madridu, Veleposlaništvo RS v Moskvi,Veleposlaništvo RS v Ottawi, Veleposlaništvo RS v Parizu, Veleposlaništvo RS v Podgorici, Veleposlaništvo RS v Pragi, Veleposlaništvo RS v Sarajevu, Veleposlaništvo RS v Skopju, Veleposlaništvo RS v Tokiu, Veleposlaništvo RS v Varšavi, Veleposlaništvo RS v Washingtonu, Veleposlaništvo RS v Zagrebu,Veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu, Vatikan.


Na Veleposlaništvu RS v Ankari ne bo volišča.

Volivci v tujini
A. volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini (zdomci) glasujejo po pošti iz tujine.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, morajo svojo namero sporočiti Državni volilni komisiji, v nadaljevanju DVK. Obvestilo lahko pošljejo na obrazcu: »Glasovanje po pošti iz tujine (zdomci) – Obr.02«, ki je objavljen na spletni strani DVK.

Obvestilo volivec lahko pošlje na tri načine:
• po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na e-naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si ali
• po faksu na številko: 00386 143 31 269 ali
• po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija;

DVK  mora obvestilo volivca prejeti najkasneje do 4. 12. 2015 do 24. ure.
Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejetega obvestila DVK ne bo upoštevala.

Vsi volivci, ki bi želeli glasovati po pošti, naj obvestilo čim prej posredujejo na DVK, da bodo volilni material prejeli pravočasno.

B. Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji (izseljenci) lahko glasujejo:

1. po pošti iz tujine.

Če želi volivec, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, glasovati po pošti, mora o svoji nameri obvestiti DVK.
Obvestilo lahko pošlje na obrazcu »Glasovanje po pošti iz tujine (izseljenci) – Obr.01«, ki je objavljen na spletni strani državne volilne komisije.

Obvestilo lahko izseljenec pošlje:
• po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na e-naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si ali
• po faksu na številko: 00386 1 43 31 269 ali
• po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija;

DVK mora obvestilo volivca prejeti najkasneje do 4. 12. 2015 do 24. ure.
Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejetega obvestila DVK ne bo upoštevala.
Vsi volivci, ki bi želeli glasovati po pošti, naj obvestilo čim prej posredujejo na DVK, da bodo volilni material prejeli pravočasno.

2. Na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote) – »OMNIA«


Izseljenec, ki bo na dan glasovanja t.j. 20. 12. 2015 v Republiki Sloveniji, se lahko odloči, da bo glasoval na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote), t. i. volišča »OMNIA«.

Če želi izseljenec glasovati na tem volišču, mora o tem obvestiti okrajno volilno komisijo ali DVK. Obvestilo na obrazcu: »Glasovanje izven okraja stalnega prebivališča (izseljenci) – Obr.03« izseljenec pošlje na enak način, kot je določeno v B/2 točki.

Državna volilna komisija mora obvestilo volivca prejeti najkasneje do 16. 12. 2015 do 24. ure. Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejetega obvestila DVK ne bo upoštevala.

http://www.dvk-rs.si/index.php/si/strani/REFERENDUM-O-ZZZDR-D-2015-obrazci-za-volivce