Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
25.02.2014  

5. zasedanje mešane gospodarske komisije

 

Dne 18. in 19. februarja v Ankari potekalo zasedanje 5. mešane turško-slovenske gospodarske komisije, kateri sta sopredsedovala minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karel Erjavec ter minister za carine in trgovino Republike Turčije Hayati Yazıcı. Ob robu zasedanja komisije sta ministra opravila tudi bilateralni pogovor, v katerem sta se zavzela za nadaljnjo krepitev bilateralnega sodelovanja na različnih področjih.

 

Mešana komisija je opravila pregled trenutnega sodelovanja med državama ter ovrednotila možnosti za nadaljnjo poglobitev, še posebej na energetskem in kmetijskem področju. Izpostavljen je bil pomen čimprejšnjega sprejetja memoranduma o sodelovanju na energetskem področju in sporazuma o socialnem varstvu.

Ob zaključku zasedanja in podpisu protokola je minister Yazıcı dejal, da se odnosi med Slovenijo in Turčijo krepijo, na kar kaže tudi povečano sodelovanje na gospodarskem področju, kot tudi pogosti bilateralni obiski na najvišji ravni. Sodelovanje med državama je še dodatno okrepilo leta 2011 podpisano strateško partnerstvo. Minister Erjavec je izpostavil investicijske priložnosti v Sloveniji ter slovensko podporo turškemu vstopu v Evropsko unijo.

Naslednje zasedanje mešane komisije je predvideno v prvi polovici leta 2015 v Sloveniji.

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karel Erjavec (levo) in minister za carine in trgovino Republike Turčije Hayati Yazıcı (desno) ob podpisu protokola.