Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
25.02.2014  

Volitve v Evropski parlament, 25.05.2013

Sporočamo, da bodo v RS potekale volitve v evropski parlament.

Na podlagi volilne zakonodaje ima volilno pravico za volitve v Evropski parlament v Republiki Sloveniji vsak državljan Republike Slovenije, ki bo na dan glasovanja torej 25. maja 2014 dopolnil 18 let starosti.

Z dnevom začetka izvajanja volilnih opravil, to je s 24. februarjem 2014, lahko volivci že oddajo podporo kandidatom za poslance v Evropski parlament, le te se bodo zbirale do 25. aprila  2014.

V Uradnem listu RS št. 13/2014 z dne 17.2.2014 je bilo objavljeno Navodilo o obrazcih za dajanje podpore v postopku kandidiranja na volitvah poslancev in poslank iz Republike Slovenije v Evropski parlament, skupaj z obrazci podpore (posredujemo jih v prilogi, objavljeni pa so tudi na spletni strani Državne volilne komisije:

http://www.dvk-rs.si/index.php/si/ )

 

 

PODPORA KANDIDATU :

Podporo kandidatu lahko dajo tudi volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v tujini, če svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v tujini.

Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije.

Uradna oseba preveri volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument in podpis potrdi z lastnoročnim podpisom in žigom diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije, na levi strani obrazca (vzporedno s podpisom volivca).

Volivec tako izpolnjen obrazec podpore pošlje kandidatu ali njegovemu predstavniku, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnemu organu (upravni enoti) za vodenje evidence volilne pravice, zaradi vpisa podpore v računalniško evidenco.

VOLJENJE KANDIDATA :

Na spletni strani DVK so že objavljeni obrazci ( prilagamo jih tudi na naši spletni strani) za državljane RS, ki so začasno v tujini (zdomci) in bi želeli po pošti iz tujine (zainteresirani volivci lahko do 30 dni pred izvedbo volitev, izpolnjen obrazec posredujejo Državni volilni komisiji na naslov: Slovenska 54, SI 1000 Ljubljana, po faxu na številko 00386 1 4331 269 ali elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si.

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini (izseljenci) bodo prejeli volilno karto in glasovnico po uradni dolžnosti na naslov stalnega prebivališča v tujini, zato obrazca za glasovanje po pošti zanje ni.