Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
12.02.2014  

Odmevna slovenska udeležba na 17. Evrazijskem gospodarskem vrhu v Istanbulu

V sredo in četrtek, 5. in 6. februarja 2014, je v Istanbulu potekal Evrazijski ekonomski vrh, ki ga je že 17. leto zapored organizirala nevladna organizacija Marmara Group pod vodstvom dr. Akkana Suverja. Tokratni vrh je potekal pod naslovom »Glocalization – thinking globally, acting locally.« Udeleženci so razpravljali o gospodarstvu in energetiki v evrazijski regiji, o uporabi informacijske in telekomunikacijske tehnologije (ICT) za dosego trajnostnega razvoja in o trgovini s človeškimi viri oz. prisilnih migracijah. Vrha so se udeležili številni ugledni govorci iz več kot 30 držav – politiki, verski voditelji, predstavniki nevladnih organizacij in številnih podjetij. Slovenijo so zastopali trije govorci. Nekdanji predsednik dr. Türk je sodeloval v predsedniškem panelu na temo trgovanja s človeškimi viri oz. prisilne migracije, direktorica in lastnica Vibacom mag. Violeta Bulc je predstavila uporabo ICT za oblikovanje novih družbenih modelov, direktorica Bled šole za menedžment dr. Danica Purg pa je govorila o potrebi po kreativnih tudi v poslovnem svetu.

Slovenska delegacija na 17. Evrazijskem gospodarskem vrhu.

Prisotni so izpostavili koncept moderne svilene ceste, na kateri so svilo zamenjali energetski viri. Moderna svilena cesta naj bi delovala integracijsko, saj bo soodvisne države prisilila v sodelovanje in povezovala celotno regijo od Pacifika do Mediterana. Poleg povezav, ki bodo zagotovile energetsko varnost, so prisotni opozorili tudi na potrebo po sodelovanju na področju razvoja novih tehnologij in deljenja informacij, kar naj bi oblikovalo virtualno svileno cesto. Ker so države v regiji podhranjene z razvojem lastne telekomunikacijske tehnologije, so prisotni pozvali k združitvi moči, saj bo lahko regija le tako konkurirala razviti zahodni tehnologiji in postala neodvisna od njegovih dragih produktov. Razvoj regije bo pripomogel k stabilnosti in blaginji ter preprečil konflikte in revščino, ki sta glavna povoda trgovine s človeškimi viri oz. prisilnih migracij.

Nekdanji slovenski predsednik dr. Danilo Türk je v opozoril na naraščajoč fenomen migracij in njihove posledice, zaradi česar je potrebno pri obravnavi tega upoštevati več vidikov, in ne zgolj družbenih, ekonomskih in političnih posledic. Izpostavil je potrebo po upoštevanju človekovih pravic migrantov, ki so pogosto spregledane, ter podal kritično mnenje o delovanju OZN, ki je do sedaj migracije na površinski ravni obravnavala zgolj dvakrat.

Nekdanji predsednik Republike Slovenije je izrazil potrebo po celovitejši obravnavi migracij.

Mag. Violeta Bulc je predstavila uporabo ICT pri vzpostavljanju novih, bolj participativnih družbenih modelov, ki se oblikujejo na lokalni ravni, ter z mreženjem ljudi delujejo horizontalno. ICT se uporablja kot orodje za združevanje ljudi, hkrati pa omogoča medsektorsko sodelovanje in sistematično razmišljanje, ki vse bolj nadomešča analitično razmišljanje. Pametna uporaba ICT mora služiti ljudem in ne izvajanju represije.

Mag. Violeta Bulc je predstavila uporabo informacijskih sistemov pri povezovanju ljudi.

Pri razvoju nove informacijske tehnologije je dr. Danica Purg opozorila na zavirajoče pomanjkanje kreativnosti, ki jo duši konvencionalni izobraževalni sistem, kar je značilno predvsem za razvite države, kot so Nemčija, ZDA in Francija. Po njenem je problematično nagrajevanje sposobnosti in zanemarjanje domišljije, kar se lepo izraža v standardiziranih testih. Namesto, da bi z razmišljanjem izven škatle omogočali kreativnost in spodbujali inovacije, slednje družba zavira s pričakovanim razmišljanjem znotraj ustaljenih okvirov.

Dr. Danica Purg je izrazila kritiko obstoječeka šolskega sistema.