Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
22.01.2014  

Obisk Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Turčiji

 

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla 15. in 16. januarja 2014 mudil na uradnem obisku v Republiki Turčiji.

 

Obisk predstavlja nadaljevanje političnega dialoga, utemeljenega v Deklaraciji o strateškem partnerstvu ter potrjuje obojestranski interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je prvi dan obiska v Ankari položil venec na grob ustanovitelja Republike Turčije Atatürka, nato pa ga je z vojaškimi častmi sprejel njegov gostitelj, predsednik Republike Turčije Abdullah Gül. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je sestal tudi s predsednikom vlade Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom in s predsednikom Velike narodne skupščine Turčije Cemilom Çiçekom. Med svojim obiskom je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izrazil slovensko podporo približevanju Turčije Evropski uniji, s svojimi sogovorniki pa se je pogovarjal tudi o regionalnem oz. mednarodnem sodelovanju in sirski krizi.

 

Ker je bil glavni namen obiska pospešitev sodelovanja na gospodarskem področju, je bil v njegovem okviru v Istanbulu organizirana tudi investicijska konferenca. Poleg predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca in turškega ministra za carino in trgovino Hayati Yazıcıja, so se investicijske konference udeležili tudi predstavniki Ministrstva za finance, Slovenske odškodninske družbe in Javne agencije SPIRIT. Zainteresiranim turškim investitorjem so predstavili aktualni potek privatizacije v Sloveniji ter nekatere konkretne investicijske priložnosti.

 

Predsednik Republike Borut Pahor je med obiskom v Ankari na posvetu turške diplomacije na temo videnja bodočega razvoja EU nagovoril tudi turške veleposlanike.

 

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je na obisku v Turčiji spremljal minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, ki je na srečanju s turškim ministrom za nacionalno izobraževanje Nabijem Avcıjem govoril o možnostih sodelovanja v šolstvu in povečanju mobilnosti med turškimi in slovenskimi študenti.

 

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je pred predsedniško palačo Çankaya v Ankari sprejel njegov gostitelj, predsednik Republike Turčije Abdullah Gül.

 

 

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je bil sprejet z vojaškimi častmi.

 

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je nagovoril zbrane diplomate na Diplomatski konferenci v Ankari.

 

 

Delegacija predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je položila venec na grob ustanovitelja republike Turčije Atatürka.

 

 

Minister za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije dr. Jernej Pikalo se je sestal z ministrom za šolstvo republike Turčije Nabijem Avcıjem.