Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
01.06.2012  

Intervju s slovenskim veleposlanikom izr. prof. dr. Milanom Jazbecem

Maja je bil v angleški različici turškega časopisa Today's Zaman objavljen intervju z veleposlanikom izr. prof. dr. Milanom Jazbecem.

V pogovoru z novinarjem Aydinom Albayrakom je veleposlanik Milan Jazbec poudaril odlične prijateljske in politične odnose med obema državama v luči nedavnega uradnega obiska v Sloveniji turškega predsednika vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Veleposlanik je potegnil zanimivo vzporednico med izkušnjo Jugoslavije s trenutno krizo v Siriji zaradi elementa heterogenosti in podobne verske in etnične raznolikosti, ki vlada v obeh državah.

Veleposlanik je posebej poudaril pomen časnih konzulov, ki so povečini cenjeni poslovneži, saj je to odličen način spodbujanja medsebojnih odnosov, predvsem na področju gospodarstva in kulture. Slovenija ima v Turčiji kar pet častnih konzulov – v Istanbulu, Izmirju, Anatliji, Hataju in Gaziantepu, a veleposlanik upa, da se bo število častnih konzulov naslednje leto povečalo na več kot deset.

Okvir za razširitev in poglobitev medsebojnih odnosov je tudi letošnja 20. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Turčijo. Turčija je bila med prvimi državami, ki so priznale neodvisnost Slovenije po njeni razglasitvi leta 1992. Slovenija in Turčija sta podpisali strateško partnerstvo leta 2011 in si prizadevata dodatno izboljšati gospodarsko sodelovanje. Slovenija prav tako podpira proces pristopa Turčije k EU.

Intervju je bil četrti po vrsti v seriji intervjujev z veleposlaniki, ki jih objavlja častnik Today's Zaman od aprila letos, ter prvi z veleposlanikom ene izmed držav članic EU. Intervju si lahko v celoti preberete tukaj.