Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
01.06.2012  

Obisk turškega predsednika vlade Erdoğana v Sloveniji

Turški predsednik vlade Recep Tayyip Erdoğan je bil v ponedeljek 7.5. s sedemčlansko delegacijo ministrov na povratnem uradnem obisku v Ljubljani po obisku predsednika vlade Republike Slovenije v Turčiji marca lansko leto.

Njegov obisk je izjemen v več pogledih, saj je bil to prvi obisk turškega predsednika vlade v Sloveniji, prvi obisk predsednika vlade Recep Tayyip Erdoğana v Sloveniji nasploh, ter prvi obisk kakega predsednika vlade pri novi slovenski vladi. Obisk se v beleži tudi kot prvi obisk ob dvajsetletnici mednarodnega priznanja neodvisnosti Republike Slovenije (Turčija je neodvisno Slovenijo priznala 2.2.1992) in je odličen znak dobrega strateškega partnerstva med državama, ki sta ga državi sklenili lansko leto.


V okviru uradnega obiska se je gost sestal s predsednikom vlade  Janezom Janšo, predsednikom Republike Slovenije dr. Danilo Türkom in predsednikom državnega zbora  dr. Gregorjem Virantom. Turški predsednik vlade je na pogovor sprejel tudi slovenskega izumitelja svetovnega slovesa Petra Florjančiča.

Predsednika vlade sta govorila o okrepitvi sodelovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva. Ob tem je predsednik turške vlade pozval turške poslovneže in podjetja k večjim investicijam v Slovenijo na področjih infrastrukture in gradbeništva. Med drugim sta se predsednika vlade dogovorila, da bo jeseni potekalo zasedanje skupne medvladne gospodarske komisije v Ljubljani in srečanje slovensko-turškega poslovnega sveta v Istanbulu. Državi bosta tudi pričeli s pogajanji za sklenitev medsebojnega socialnega sporazuma. Predsednik turške vlade Erdoğan se je ob dvajsetletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama zahvalil slovenskemu vodstvu za stalno in jasno podporo turškim ambicijam za članstvo v EU.


Turški predsednik vlade je na Bledu prejel priznanje »Svetovna osebnost desetletja« Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES). Ifimesovo slovesnost so v živo prenašale tri turške mreže: državna TRT, turški CNN in Habertürk. Med prisotnimi sta bila tudi slovenska častna konzula iz Istanbula Başar Arıoğlu in iz Hataja Fatih Tosyali.


Nedaven obisk delegacije na visoki ravni je trden dokaz, da med državama vladajo odlični medsebojni odnosi.