Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
08.06.2017  

Predstavitev Slovenije in slovenskega gospodarstva v Izmirju

Izmir, 5.junij - Častni konzul RS v Izmirju, dr. Mazhar Izmiroğlu, je 5. 6. 2017 v Izmirju organiziral predstavitev Slovenije in slovenskega gospodarstva članom EGIAD - Združenje mladih egejskih poslovnežev (Aegean Young Businessmen Association - www.egiad.org.tr).

Dogodek je bil dobro obiskan, udeležilo se ga je okrog 50 poslovnežev, članov EGIAD. V veliki večini gre pri članih EGIAD za naslednike etabliranih družinskih podjetij. 

VP Igor Jukič je v pozdravnem nagovoru izpostavil odlično politično sodelovanje ter prijateljske odnose med državama, visoko frekvenco obiskov na najvišji ravni in pomen strateškega partnerstva. Gospodarsko sodelovanje med državama počasi, a vztrajno raste. Izrazil je upanje, da se bo to sodelovanje krepilo, saj obstajajo še veliki neizkoriščeni potenciali.

Konzul za ekonomske zadeve Andrej Ferčej je predstavil podatke o bilateralnem gospodarskem sodelovanju ter orisal slovensko poslovno in investicijsko okolje. Podal je osnovne informacije o postopkih za ustanovitev podjetij v Sloveniji, bančnem sistemu, stroških delovne sile, ipd. Na kratko je predstavil tudi Luko Koper ter možnosti okrepitve sodelovanja.

Prisotnim so bile podane tudi informacije glede postopka in pogojev za pridobitev schengenskega vizuma C t.j.vizuma za kratkoročno bivanje.

Po predstavitvah je sledila pogostitev ter mreženje in neposredni kontakti s podjetniki. S strani predsednika in članov EGIAD je bil izkazan velik interes za obisk poslovne delegacije združenja v Sloveniji.