Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
18.12.2018  

Obisk veleposlanika Jukiča pri slovenskem kontingentu UNIFIL

Shama, 15. december 2018 - Veleposlanik Igor Jukič se je v  bazi Shama v Libanonu, ob spremstvu slovenskega vojaškega atašeja podpolkovnika Janka Šteha, udeležil slovesne predaje dolžnosti med 24. in 25. kontingentom Slovenske vojske v silah UNIFIL.

Na slovesnosti je prišlo do slovesne predaje dolžnosti med poveljnikoma 24. in 25. kontingenta Slovenske vojske, podpolkovnikoma Sedlarjem in Tušarjem. Zbrane goste je pozdravil  poveljnik sektorja Zahod, brigadni general Diodato Abagnara (IT), ki je pohvalil delo odhajajočega slovenskega kontingenta in izrazil prepričanje, da bo z enakim požrtvovalnim in visoko profesionalnim  pristopom njegovo delo nadaljeval tudi novi, 25. kontingent.  Ob tem je z medaljo ZN odlikoval odhajajočega poveljnika kontingenta podpolkovnika Sedlarja. Med okoli 30  gosti  je bil iz Slovenije navzoč tudi brigadir Milan Žurman iz Poveljstva sil Slovenske vojske. Ostali udeleženci so bili predstavniki Libanonskih oboroženh sil (LAF) in oboroženih sil držav, ki sodelujejo v Unifil v Shami.

Naloge pripadnikov slovenskega kontingenta, ki deluje v sklopu italijanskega,  so nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni Libanon, poleg tega pa tudi pomoč libanonski vojski pri vzpostavljanju in ohranjanju stabilnosti ter opravljanje štabnih nalog v poveljstvu sektorja Zahod.

Pred samo slovesnostjo je VP Jukič opravil vljudnostni pogovor s poveljnikom sektorja Zahod, brigadnim generalom Diodato Abagnaro ter se vpisal v knjigo častnih gostov.

Po zaključku uradnega dela je italijansko poveljstvo organiziralo neformalno druženje, nato pa je VP Jukič  obiskal prostore slovenskega kontingenta, kjer so mu pripadniki Slovenske vojske predstavili vsakdanje delovne naloge in izzive, s katerimi se soočajo pri opravljanju mandata UNIFIL.