Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
21.05.2014  

Minister Erjavec in predsednik ICC Song za krepitev pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča

Ljubljana, 15. maj 2014 – Na Brdu pri Kranju poteka dvodnevni mednarodni seminar z naslovom "Spremembe iz Kampale: od zavez do uresničitve". Seminar je del kampanje v podporo uveljavitvi pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za kaznivo dejanje agresije (http://crimeofaggression.info/) in je prvi tovrstni dogodek za vzhodnoevropsko skupino držav OZN. Namen razprave je spodbuditi države k ratifikaciji sprememb Rimskega statuta, s čimer bi ICC postal prvo mednarodno sodišče po sodiščih v Nürnbergu in Tokiu, ki bo pod določenimi pogoji lahko preiskovalo in obsodilo posameznike za kaznivo dejanje agresije.


V razpravi sodelujejo visoki gostje: poleg zunanjega ministra Karla Erjavca, predsednik Mednarodnega kazenskega sodišča Sang-Hyun Song,  generalni podsekretar OZN za pravne zadeve Miguel de Serpa Soares, ustavni sodnik in član komisije OZN za mednarodno pravo dr. Ernest Petrič in predsednica Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Tiina Intelmann. V video nagovoru je udeležence pozdravil generalni sekretar OZN Ban Ki-moon. Dogodek organizira Ministrstvo za zunanje zadeve RS v sodelovanju z Lihtenštajnom in Globalnim inštitutom za preprečevanje agresije.


Zunanji minister Karl Erjavec je uvodoma poudaril preventivno vlogo ICC, ki opozarja, da nihče ne more biti nad zakoni. Povedal je,  da je ena od prioritet Slovenije spoštovanje človekovih pravic, vladavina prava, miroljubna politika, preprečevanje genocida. "Prepričani smo, da je ICC instrument, ki lahko vse te zadeve prepreči, zlasti najhujše kršitve človekovih pravic, genocid, agresijo."


Po ministrovih besedah je Rimski statut - pa tudi dopolnila iz Kampale - predvsem orodje za zaščito majhnih držav, zato je bila Slovenija tudi med prvimi, ki je oboje ratificirala. "Agresija vedno pride s strani močnejše države," je spomnil minister Erjavec. Zavzel se je za dialog o izzivih, s katerimi se sooča ICC. "Mednarodno kazensko sodišče trenutno obravnava različne situacije. Obžalujemo, da v nekaterih primerih, kjer se dogaja množično nasilje in zločini, ne more ukrepati. Med takimi sta Sirija in Severna Koreja." Tovrstni primeri kažejo, da je treba nadaljevati s prizadevanji za krepitev pristojnosti ICC pri soočanju z množičnimi zločini in nasiljem, vključno s kaznivim dejanjem agresije.


Predsednik ICC Song je povedal, da je Mednarodno kazensko sodišče v šestajstih letih delovanja potrdilo svoj obstoj.  Pomembno je, da dobi možnost presojanja glede zločina agresije - dejanj političnega ali vojaškega voditelja, ki je odgovoren za najresnejše oblike uporabe sile njegove države proti drugi državi. "Agresija ni zgolj zločin sam po sebi, ampak običajno vodi tudi v druga grozodejstva, kot so vojni zločini in zločini proti človečnosti. Je najhujša nevarnost mednarodnemu miru in varnosti," je opozoril Song in pozval države, naj podprejo prizadevanja ICC in se zavzemajo za to, da bi to sodišče dobilo univerzalno pristojnost.


Predsednik ICC Song se je Sloveniji zahvalil dolgotrajno in močno podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču in za njen prispevek v Sklad za žrtve. Na srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Erjavcem sta govorila o sodelovanju Slovenije z ICC, o zadržkih afriških držav in možnostih obravnave Sirije pred ICC.

 

Državni sekretar Bogdan Benko se je ob robu seminarja sestal s Tiino Intelmann, predsedujočo Skupščine držav pogodbenic ICC, in Miguelom S. Soaresom, podsekretarjem za pravne zadeve OZN. V pogovoru z obema je izrazil podporo Slovenije mednarodnemu kazenskemu pravosodju, zlasti delovanju Mednarodnega kazenskega sodišča. Sogovornika sta pozdravila prepoznavno vlogo Slovenije na tem področju ter pozvala k njenim nadaljnjim aktivnostim s tem v zvezi. 

 

Državni sekretar Benko je ob zaključku prvega dne seminarja gostil tudi sprejem za udeležence dogodka, na katerem je bil slavnostni govornik dr. Danilo Türk, nekdanji predsednik Republike Slovenije.