Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
10.07.2017  

Sprejem ob dnevu državnosti in dnevu Slovenske vojske

Ankara, 6.7. - Veleposlaništvo Slovenije v Ankari je 6. julija 2017, v sodelovanju z obrambnim atašejem RS v Turčiji, priredilo sprejem ob dnevu državnosti in dnevu Slovenske vojske. Dogodka se je udeležilo približno 250 gostov, med njimi v Turčiji živeči Slovenci, visoki predstavniki turške vlade, parlamenta in vojske, predstavniki diplomatskega zbora, poslovneži, predstavniki medijev ter osebje VAN in KIS.

Kot častni gost je turško vlado zastopal minister za mladino in šport Akif Çağatay Kılıç, ki je tudi predsedujoči turškemu delu slovensko-turške Skupne gospodarske komisije.

Veleposlanik Jukič je v pozdravnem nagovoru na kratko orisal položaj Slovenije 26. let po osamosvojitvi. Izpostavil je prihajajočo 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama, ki se danes odražajo v rednem in odprtem političnem dialogu na visoki ravni, rasti blagovne menjave ter okrepljenem strateškem partnerstvu. Izpostavil je tudi podporo Slovenije dialogu med EU in Turčijo.

Minister Kılıç je v imenu PR TR Erdoğana  čestital za praznik Sloveniji, ki jo je označil za prijateljsko in zavezniško državo. Poudaril  je pomen strateškega partnerstva med državama, ki temelji na tesnem prijateljstvu in zaupanju. Zahvalil se je za slovensko podporo v boju proti terorizmu, še posebej proti FETÖ v luči lanskega neuspelega poskusa državnega udara. Posebej pa je izpostavil tudi priložnosti gospodarskega sodelovanja na področju energetike v Črni gori.