Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
01.06.2017  

Uradni obisk ministra Erjavca v Turčiji in 7. zasedanje slovensko-turške skupne gospodarske komisije

Ankara 31. maj 2017 - Na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Turčije Mevlüta Çavuşoğluja je danes minister za zunanje zadeve Karl Erjavec uradno obiskal Republiko Turčijo. Minister Erjavec se je v sklopu uradnega obiska srečal z gostiteljem ministrom Çavuşoğlujem, pogovore pa je imel tudi s predsednikom Vlade Republike Turčije Binalijem Yɪldɪrɪmom ter predsednikom Velike narodne skupščine Republike Turčije İsmailom Kahramanom.

Uradni obisk ministra Erjavca je bil priložnost za pogovore o nadaljnjem razvoju odnosov med Slovenijo in Turčijo, ki v letošnjem letu praznujeta 25. obletnico sklenitve diplomatskih odnosov. V omenjenem obdobju sta državi uspeli vzpostaviti razvejano sodelovanje in prijateljske odnose, marca 2011 pa sta sklenili tudi strateško partnerstvo. Minister je poudaril pomen krepitve gospodarskih odnosov, izpostavil je tudi še neozkoriščene priložnosti sodelovanja na področju zimskega turizma.

Uradni obisk ministra Erjavca v Turčiji je bil poleg bilateralnih političnih in gospodarskih odnosov med državama tudi priložnost za pogovore o nadaljnjem razvoju odnosov med EU in Turčijo, kakor tudi za izmenjavo mnenj o aktualnih regionalnih vprašanjih, predvsem o položaju na Zahodnem Balkanu ter na Bližnjem vzhodu.

Minister Erjavec je izpostavil pomen nadaljevanja širitvenega procesa Evropske unije, za katerega je poudaril, da predstavlja investicijo v stabilnost, varnost in napredek celotne Evrope. Minister Erjavec je v pogovorih zato izrazil podporo konstruktivnemu dialogu med EU in Turčijo, ki bi pripomogel k reševanju vprašanj, ki trenutno razdvajajo. Izpostavil je tudi strateški interes Slovenije po nadaljevanju izvajanja skupnega akcijskega načrta na področju migracij.

Minister Cavusoglu je za začetek septembra potrdil svojo ponovno udeležbo na Blejskem strateškem forumu ter na neformalnem ministrskem zasedanju SEECP - regionalni pobudi, kateri predsedovanje bo od julija letos prevzela Slovenija.

Ob uradnemu obisku je potekalo 7. zasedanje Slovensko-turške skupne gospodarske komisije, ki mu je na slovenski strani predsedoval minister Erjavec, na turški strani pa minister za mladino in šport Akif Çağatay Kiliç. Ob zaključku zasedanja sta strani potrdili skupni protokol, v katerem sta povzeli načrte za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju medsebojne trgovine, investicij, turizma, energetike, prometa in komunikacij, sodelovanja malih in srednjih podjetij, kmetijstva, ribištva, gozdarstva, znanosti ter okolja.