Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
07.09.2018  

Slovenski dan v istanbulskem World Trade Centru, 6.9.

Istanbul, 6. september - V istanbulskem World Trade Centru je 6. septembra potekal t.i. "Slovenski dan". Poglavitni namen srečanja je bila predstavitev poslovnega dogodka  "SEE MEET" Slovenia 2018, ki bo potekal oktobra v Mariboru ter poslovnih priložnosti Vzhodne Slovenije turškim poslovnežem.

Na dogodku je bilo prisotnih približno 60 turških poslovnežev.

VP Igor Jukič je v uvodnem nagovoru na kratko predstavil odnose med državama, pri čemer je posebej izpostavil strateško partnerstvo ter pomen gospodarskih odnosov. Blagovna menjava med država se približuje 1 mrd EUR, v zadnjem času je zaznati tudi nekoliko okrepljene investicijske aktivnosti. Osrednji del predstavitve je namenil prikazu poglavitnih elementov slovenskega poslovnega okolja.

Gosta iz Slovenije Mihael Leskovar,  direktor Mariborske razvojne agencije in Franc Gönc, koordinator SEE MEET, sta predstavila glavne značilnosti in prednosti Podravja ter namen in potek dogodka SEE MEET. Letos je poseben poudarek na podjetjih, ki se ukvarjajo z digitalizacijo in informacijskimi tehnologijami. Lani se je dogodka udeležilo več kot 100 podjetij iz 10 držav, tudi letos pričakujejo podobno udeležbo. 

Turški poslovneži so izkazali interes za udeležbo na dogodku ter za investiranje v Slovenijo in okrepitev sodelovanja s slovenskimi podjetji na različnih področjih.