Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
04.04.2018  

Ponovno glasovanje na zakonodajnem referendumu o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT)

Državna volilna komisija je dne 27. 3. 2018 sprejela Sklep o določitvi datuma ponovnega glasovanja na zakonodajnem referendumu o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT). Sklep je objavljen v Uradnem listu RS, št. 20/18.  Ponovno glasovanje na referendumu bo (v nedeljo) 13. 5. 2018.

Vprašanje na referendumu se glasi:
"Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT), ki ga je Državni zbor sprejel 8. maja 2017?"

Izseljenci (državljani, ki so pri slovenskih organih prijavili stalni naslov v tujini) imajo možnost glasovanja po pošti iz tujine, morajo pa o svoji nameri obvestiti Državno volilno komisijo do 27. 4. 2018 do 24. ure. Rok je prekluziven in velja rok prispetja. (obrazec Obr01)

Zdomci (državljani, ki se na dan referenduma začasno nahajajo v tujini, ne glede na to ali imajo v tujini prijavljen začasni naslov) imajo možnost, da sporočijo Državni volilni komisiji, da želijo glasovati po pošti iz tujine ali da želijo glasovati na diplomatsko-konzularnem predstavništvu z odprtim voliščem. Rok za oddajo obvestila Državni volilni komisiji je 27. 4. 2018 do 24. ure. Rok je prekluziven in velja rok prispetja. (obrazec Obr02)

 
Izseljenec lahko glasuje tudi na  posebnem volišču »OMNIA«.
 

Izseljenec, ki bo na dan referenduma v Republiki Sloveniji, se lahko odloči, da bo glasoval na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote), t. i. volišča »OMNIA«. Če želi izseljenec glasovati na tem volišču, mora o tem obvestiti Državno volilno komisijo, in sicer najkasneje do 9. 5. 2018 do 24. ure. (obrazec Obr03)


Volivci obvestila o načinu glasovanja lahko posredujejo elektronsko:

 • s kvalificiranim digitalnim potrdilom:

           e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html

• brez kvalificiranega potrdila:

            e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html

 

 ali izpolnjen obrazec iz priloge (Obr1, Obr2 ali Obr3) pošljejo na DVK. To lahko storijo na tri načine: 

• po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si

• po faxu na številko 00 386 143 31 269

• po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenije

 

Dodatna pojasnila so dosegljiva na spletni strani Državne volilne komisije: www.dvk-rs.si/index.php/si/arhiv-referendumi/ponovno-glasovanje-na-referendumu-o-ziugdt-2018