Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
04.03.2011  

Uradni obisk PV RS Boruta Pahorja v Republiki Turčiji

 

PV RS Borut Pahor se je 03. in 04.03.2011 mudil na uradnem obisku v Republiki Turčiji. Prvega dne se je v Ankari sestal z gostiteljem PV Erdoğanom. V pogovorih sta sogovornika največ pozornosti namenila okrepitvi dvostranskega gospodarskega sodelovanja, izmenjala pa sta stališča tudi o drugih aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih. V zelo sproščenem in prijateljskem vzdušju sta podpisala Memorandum o strateškem partnerstvu med državama. Podpisu memoranduma je sledila novinarska konferenca. Premier Erdoğan je med drugim napovedal, da bo Turčija predvidoma v mesecu dni pripravila predlog za odprtje poslovne pisarne v Ljubljani, kar je eden izmed ukrepov za utrditev gospodarskega sodelovanja.

 

Drugega dne je PV RS Pahor položil venec v mavzoleju ustanovitelja Republike Turčije Atatürka in se vpisal v spominsko knjigo. V Istanbulu je nato odprl poslovno konferenco, ki se je je udeležilo nekaj več kot sto gospodarstvenikov ter drugih visokih gostov, med njimi turški minister za zunanjo trgovino Zafer Çağlayan, turški finančni minister Mehmet Şimşek, predsednik združenja turških zbornic Rifat Hisarçıklıoğlu, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Samo Hribar Milič in drugi. Poslovno konferenco je uvodoma moderiral slovenski častni generalni konzul v Istanbulu Başar Arioğlu. Zatem se je PV RS na delovnem kosilu srečal s skupino vodilnih turških poslovnežev. Obisk je sklenil s pogovorom s turškim predsednikom Abdullahom Gülom.

 

Obisk je bil zelo uspešen, vsebinsko zelo tehten ter izstopajoče pomemben, saj je potrdil in nadgradil odlične odnose med državama. Podpis Memoranduma o strateškem partnerstvu, prvega take vrste, ki ga je s katero koli državo sklenila Slovenija, pa nedvomno pomeni najvišji dosežek v dosedanjem razvoju diplomatskih odnosov.