Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
25.02.2011  

Zaključen prvi teden slovenske kulture v Ankari

 

V tednu od ponedeljka do petka, 21. do 25.02.2011, je veleposlaništvo organiziralo prvi teden slovenske kulture v Ankari. Med organizatorji sta bili še turška Nacionalna knjižnica in Dolenjska knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, lokalna sponzorja prireditve sta bila največji turški proizvajalec vin Kavaklidere in Hotel Rixos, na različne načine pa so sodelovali še Ministrstvi za zunanje zadeve in kulturo RS, Javna agencija RS za knjigo in številne slovenske knjižnice. Teden slovenske kulture je bil povezan z razstavo 60 slovenskih knjig, ki so jih prispevale slovenske institucije, knjige pa so bile po zaključeni prireditvi podarjene turški Nacionalni knjižnici.

 

Prireditev so s svojimi govori v ponedeljek odprli predsednik turške Nacionalne knjižnice Tuncel Acar, direktorica Dolenjske knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Claudia Mestnik Jerina, veleposlanik dr. Jazbec in v imenu ministra za kulturo in turizem državna podsekretarka Senay Baser. V torek je nastopila dr. Mira Delavec, profesorica slovenščine na OŠ Majde Vrhovnik, z monodramo o Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pisateljici, pesnici in skladateljici. V sredo sta direktorica novomeške knjižnice Claudia Mestnik Jerina in programska vodja knjižnice Irena Muc med drugim izvedli delavnico za otroke o pisanju z gosjimi peresi in izdelovanju glinenih odtisov Primoža Trubarja. V četretek je bil v vinski kleti Kavaklidere blizu ankarskega letališča Esenboğa organiziran diplomatski sprejem. V petek je dr. veterine Bülent Fahri Ince predstavil delo Hermana Potočnika.

 

Prireditev se je skupno udeležilo približno 130 oseb, med njimi predstavniki diplomatskega zbora, turški uradniki, nekaj slovenskih državljanov, ki živijo v Turčiji, ter številni turški državljani, med njimi tudi obiskovalci knjižnice. O prireditvah so poročali tudi turški mediji.