Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
27.04.2018  

Veleposlanik Igor Jukič predal poverilna pisma dr. Mohamedu Ašrafu Ganiju

V sredo 25. 4. je veleposlanik Igor Jukič v Kabulu predal akreditivna pisma predsedniku Islamske republike Afganistan dr. Mohamedu Ašrafu Ganiju.

Veleposlanik Jukič je v pogovoru izrazil željo po krepitvi odnosov med državama, v prihodnosti tudi preko trenutnega okvirja sodelovanja, ki je prvenstveno usmerjeno v varnostno, razvojno in humanitarno dimenzijo, tako v bilateralnem kot v mednarodnem kontekstu. Tudi akreditacija prvega veleposlanika Slovenije v Afganistanu je dokaz slovenske nadaljnje zavezanosti tem aktivnostim.

Veleposlanik Jukič je  predstavil dosedanje aktivnosti Slovenije v Afganistanu preko sodelovanja v operaciji ISAF od 2004 do njenega zaključka ter nadaljevanju v okviru operacije Odločna podpora, razvojnem sodelovanju preko agencij ZN ter na širšem področju humanitarnega in razvojnega delovanja v okviru ITF, ki je v Afganistanu prisoten že nekaj let.

Predsednik Gani se je zahvalil za dosedanji prispevek in sredstva Slovenije pri naporih za zagotovitev varnosti in stabilnosti Afganistana ter za akreditacijo prvega veleposlanika RS v Afganistanu. Odnose med državama bo treba v prihodnosti okrepiti, tudi na področju gospodarstva, sprva v okrepljeni blagovni menjavi. Poudaril je, da je bil v Afganistanu s pomočjo mednarodne skupnosti dosežen napredek. Eden izmed ključnih elementov pri razvoju države je izobrazba, napredek je tudi v gospodarstvu, kjer se odpirajo številne možnosti. Strategija razvoja je usmerjena v diverzifikacijo političnega in gospodarskega sodelovanja, ki jo omogoča geografska lega in pomen države, saj je Afganistan geografsko stičišče med centralno in južno Azijo ter med vzhodom in zahodom.

Predsednik Gani je v zaključku še enkrat prenesel zahvalo za vse napore in pomoč Slovenije pri izgradnji nacionalnih zmogljivosti v Afganistanu ter izrazil pričakovanje, da se bo dolgoročno sodelovanje med Slovenijo in Afganistanom okrepilo.