Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
08.03.2018  

12. Mednarodni dnevi lutkarstva v Izmiru

V Izmiru potekajo od 1. do 18. marca 12. Mednarodni dnevi lutkarstva. Gre za enega največjih lutkarskih festivalov na svetu, v letošnjem letu celo največjega. Letošnjega festivala se udeležuje 50 lutkovnih gledališč iz 26 držav. Ob robu festivala so organizirane različne predstave, delavnice ter tekmovanja za osnovne šole.

Na tokratnem festivalu se predstavljata tudi dve slovenski lutkovni gledališči, in sicer Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor.

Lutkovno gledališče Ljubljana se predstavlja z dvema predstavama in šestimi uprizoritvami v prvi polovici festivala: "Medved in mali" ter "Nekje drugje". Vse predstave LGL so bile zelo dobro obiskane in sprejete. Gostovanje LGL je bilo podprto tudi sredstvi kulturnega sklada MZZ/MK.

Lutkovno gledališče Maribor pa bi v prihodnjih dneh nastopilo s predstavo "Mali modri in mali rumeni", in sicer v petih uprizoritvah.

Veleposlanik Igor Jukič si je skupaj s častnim konzulom RS Izmiroğlujem s sedežem v Izmiru, 6.3. ogledal predstavo LGL "Medved in mali". Po predstavi je sledil pogovor z umetniško vodjo LGL Ajdo Rooss ter direktorjem lutkovnega festivala Selcukom Dincerjem ter člani LGL.