Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
15.02.2018  

Bilateralne politične konzultacije z Republiko Turčijo

Ankara, 14. februar 2018 – V Ankari so potekale bilateralne politične konzultacije med Slovenijo in Turčijo, ki sta jih vodila politični direktor/generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Matej Marn in generalni direktor Direktorata za Srednjo Evropo in Balkan veleposlanik Babür Girgin. Politične konzultacije so del rednega dialoga med ministrstvoma za zunanje zadeve, ki jih predvideva tudi skupna izjava o strateškem partnerstvu med državama.

Sogovornika sta pregledala napredek v razvoju bilateralnih odnosov na različnih področjih. Strinjala sta se, da so odnosi med državama prijateljski, še vedno pa obstajajo številne priložnosti za poglobitev sodelovanja na različnih področjih. Nadalje sta sogovornika izmenjala poglede glede položaja na Zahodnem Balkanu ter izrazila strinjanje, da je ohranjanje evroatlantske perspektive ključno za nadaljnji uspešni razvoj regije.   

Pogovori so potekali tudi o odnosu EU-Turčija, o položaju v bližnjevzhodni regiji, še posebej v Siriji, Iraku, Egiptu in bližnjevzhodnem mirovnem procesu ter drugih perečih mednarodnih izzivih kot so migracije in boj proti terorizmu.