Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
05.10.2017  

Obisk ministra Židana v Turčiji

Ankara, Istanbul - Podpredsednik Vlade RS, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je od 1. do 3. oktobra 2017 mudil na obisku v Turčiji. V Ankari se je srečal z ministrom za prehrano, kmetijstvo in živinorejo dr. Ahmetom Eşrefom Fakıbabo ter ministrom za gozdarstvo in vodno gospodarstvo prof. dr. Veyselom Eroğlujem. V Istanbulu pa se je udeležil 45. mednarodnega čebelarskega kongresa Apimondia.

Na dvostranskih ministrskih srečanjih v Ankari sta se obe strani zavzeli za krepitev sodelovanja na področju kmetijstva, razvoja podeželja ter gozdarstva. Turška sogovornika sta znova izrazila podporo slovenskim prizadevanjem za razglasitev svetovnega dne čebel. 

V okviru obiska ministra Židana je v Ankari potekalo tudi prvo zasedanje Usmerjevalnega odbora za kmetijstvo, ki mu je na slovenski strani predsedovala generalna direktorica ministrstva Tadeja Kvas Majer.

V okviru svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia so slovenski čebelarji in Slovenija prejeli več priznanj, slovensko čebelarstvo pa se je v paviljonu kongresa ApiEXPO predstavilo z najbolj atraktivno in eno najbolj obiskanih predstavitev.

Minister Židan je v okviru kongresa nastopil na zaključnem plenarnem zasedanju ter opravil številna bilateralna srečanja v luči zaključne faze pobude za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel, o kateri bo Generalna skupščina ZN odločala decembra letos.

Slovenija sicer ni uspela s kandidaturo Celja, da bi leta 2021 gostila 47. kongres Apimondie, je bil pa na skupščini Apimondie za podpredsednika tega mednarodnega združenja izvoljen član Čebelarske zveze Slovenije Peter Kozmus. Gre za najvišjo slovensko funkcijo v zgodovini slovenskega čebelarstva.