Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
17.11.2016  

Turistična predstavitev Slovenije v Istanbulu

Istanbul, 16. november - Slovensko-turški poslovni klub (Slotur) je v sodelovanju s Tursabom, KIS in VAN 16. novembra  v Istanbulu izvedel turistično predstavitev Slovenije. Dogodek je bil podprt tudi s sredstvi gospodarskega sklada MZZ.

Po uvodnih pozdravih s strani Slotura, Tursaba in STO, je obiskovalce nagovoril tudi VP Igor Jukič, ki je leto 2016 označil za leto precejšnjih izzivov, tudi na področju turizma, obenem pa je izpostavil dobre in prijateljske odnose med državama. Na kratko je predstavil tudi možnosti pridobivanja vizumov.

Sledili so kratki predstavitveni filmi vseh prisotnih ter nekaterih drugih slovenskih turističnih destinacij ter srečanja slovenskih turističnih predstavnikov s turškimi turističnimi agencijami.

Tokrat so se dogodka udeležili predstavniki več kot 30 turških turističnih agencij in operaterjev, kar kaže da je dogodek, tokrat že tretji po vrsti, postal prepoznaven in koristen. Žal pa je bila  udeležba slovenskih predstavnikov bolj skromna, saj so se poleg STO predstavili le še Euroval, Ljubljanski grad in ApiRoutes. Nekateri že prijavljeni udeleženci so sodelovanje zaradi varnostnih razlogov odpovedali.

Dogodek, ki praviloma poteka dvakrat letno, je pri turških turističnih agencijah naletel na pozitiven odziv in posledično njihovo vse številčnejšo udeležbo.  Statistični podatki kažejo naraščajoč trend, saj se je v prvih devetih mesecih 2016 število prihodov turških turistov v Slovenijo povečalo za 42%, število nočitev pa za 26%, v primerjavi z istim obdobjem lani.

Dogodek sta popestrila tudi krajši nastop slovenske violinistke Anje Bukovec ter predstavitev in pokušina določenih slovenskih vin (Movia, Pullus, Črnko).

Ob robu dogodka je VP Jukič dal tudi izjavo za turško Tek Rumeli TV.