Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
24.10.2016  

Obisk mesta Kayseri 19. in 20. 10. 2016

Ankara, 24.10 - Veleposlanik Igor Jukič in ekonomski svetovalec Andrej Ferčej sta v času od 19. in 20. oktobra obiskala mesto Kayseri. Kayseri je urejeno mesto z bogato zgodovino ter industrijski in trgovski center osrednje Anatolije.

S pomočjo častnega konzula Republike Slovenije g. Haruna Hasyüncüja, generalnega direktorja podjetja Ravaber, ki ima v upravnem delu svojega proizvodnega obrata tudi lepo urejen častni konzulat RS, so bili organizirani sestanki pri guvernerju regije Kayseri g. Suleymanu Kamçiju, pri županu mesta Kayseri g. Mustafi Çeliku, na Trgovinski zbornici Kayserija  pri predsedniku zbornice g. Mahmutu Hiçyılmazu, na Industrijski zbornici Kayserija pri predsedniku zbornice g. Mehmetu Buyuksimitciju, na Univerzi Abdullah Gül pri rektorju univerze prof. dr. Ihsanu Sabuncuoğluju in na Univerzi Erciyes pri rektorju univerze prof. dr. Ihsanu Sabuncuoğluju. Obisk se je končal z obiskom smučarskega centra Erciyes v neposredni bližini mesta in predstavitvijo njihovih poslovnih ciljev s strani generalnega direktorja centra dr. Murata Cahita Cıngılija.

Rdeča nit pogovorov VP Jukiča z navedenimi sogovorniki je bila v izrazu podpore TR s strani Slovenije po poskusu prevrata, krepitvi prijateljskih vezi med Turčijo in Slovenijo ter želji po okrepitvi gospodarskega sodelovanja, ki sicer iz leta v leto raste ter večji izmenjavi na področju znanosti in študentov. VP Jukič je v svojih pogovorih izrazil priznanje nad izredno lepo urejenim mestom, bogato gospodarsko in poslovno aktivnostjo v mestu, nad močno razvito univerzitetno dejavnostjo, bogato razvito ponudbo zdravstvenih storitev in turističnim razvojem mesta. Vsi ti potenciali so v Sloveniji premalo znani in izkoriščeni, zato je smiselno na njih dodatno opozoriti, da se bo Kayseri uvrstil med centre sodelovanja Slovenije in Turčije.

Srečanja v Kayseriju so poglobila prijateljstvo med državama ter možnosti za krepitev vsestranskega sodelovanja. Na Trgovinski in Industrijski zbornici je bil izražen interes za organizacijo poslovne delegacije v Slovenijo in krepitev sicer že obstoječega sodelovanja, na obeh univerzah pa so zainteresirani za sklenitev sporazuma o sodelovanju s slovenskimi univerzami oziroma okrepitev sodelovanja z Univerzo v Ljubljani. V smučarskem centru Erciyes in pri županu mesta je bil izražen interes za sodelovanje s Pohorjem, obisk Planice in Kranjske gore.