Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
02.06.2016  

Otvoritev slovensko-turške razstave "Magicscape" ob obeležitvi dneva državnosti in 25. obletnici samostojnosti Slovenije

Istanbul, 16. maj - V prostorih galerije O'art potekala otvoritev razstave slovenskih in turških sodobnih umetnikov pod naslovom "Magiscape". Razstava ob obeležitvi dneva državnosti in 25. obletnice samostojnosti Slovenije je bila organizirana na pobudo Generalnega častnega konzula Slovenije v Istanbulu Başarja Arıoğluja. 

V nagovorih ob otvoritvi razstave sta GČK Arıoğlu in veleposlanik Jukič izpostavila dosedanje odlične odnose med državama ter pomen krepitve nadaljnjega sodelovanja med Slovenijo in Turčijo, na različnih področjih, tudi kulturnem. Pri tem sta poudarila univerzalnost umetnosti, njeno zmožnost preseganja meja in sposobnost zbliževanja ljudi. Tovrstne razstave predstavljajo priložnost, da se slovenski umetniki predstavijo turški publiki ter priložnost za izmenjavo izkušenj in snovanje idej o morebitnih prihodnjih sodelovanjih umetnikov obeh držav. 

V okviru razstave so razstavljena dela 3 slovenskih in 3 turških sodobnih umetnikov. Slovenijo predstavljajo dela slikarjev Jožeta Šubica in Klemna Bruna ter fotografije Eve Petrič. Turško stran zastopajo dela slikarjev Başak Avcıjeve in Irfana Önürmena ter fotografinje Gül Ilgaz.

Razstava bo na ogled v Istanbulu do 26. junija, v mesecu oktobru, ko v Turčiji obeležujejo dan republike (29. oktober), pa bo gostovala v Sloveniji. Ob priložnosti razstave je bil izdan tudi katalog s predstavitvijo umetnikov in njihovih razstavljenih del.